A nyári szünet alkonyán, augusztus utolsó napjaiban diáktársaimmal felkerekedtünk, hogy részt vegyünk a Szegedi Biblikus Konferencián. Mindezt azért, hogy a 29. vagy az azt megelőző konferenciával együtt 30-ra kerekített előadássorozaton hallhassuk az európai biblikus teológia nagyjait. Csakhogy egy-két nevet említsek: Udo Schnelle halle-wittenbergi, Klaus Berger heidelbergi, Karl Wilhelm Niebuhr jenai – újszövetség professzorokat. Egyetemünket Peres Imre professzor úr, Kókai-Nagy Viktor tanár úr és Németh Áron adjunktus képviselte.

A téma az Újszövetség judaista és hellenista hátterének vizsgálata 8 plenáris valamint a párhuzamos időintervallumban folyó kiselőadássokkal összesítve 40 fejtegetésben merült ki, melyeknek könyvformátumú megjelenését a következő konferencia idejére várjuk. Az előadásokban hallhatunk a keresztyén Ciceroról; a Belzebub vitáról; modellkövetés és Jézus-követés összehasonlítást; de volt, aki párhuzamokat fedezett fel az Odüsszeia és Jézus főpapi imája között.

A szellemi munkavégzés mellett azért a szabadidőnkben akadt egy kis idő városnézésre is, esténként viszont a Peres professzor úrral való szakmai kapcsolatunkat sikerült mélyíteni.

Örömmel vontuk le a végső konzekvenciát, hogy a könyveket, melyekből tanulunk húsvér gondolkodók írják, akikkel évente találkozhatunk akár itt Szegeden a katolikus testvéreink által megszervezett konferencián, kiket ezért dicséret és mély tiszteletadás illet. Reméljük ez a kis ismertetés felkeltette még több diáktársunk érdeklődését, és a konferencia-látogatási kedv tovább növekszik a következő években.

Kis Kendi Dávid

XVIII. Nemzetközi Biblikus Konferencia