Bemutatja: Csupor Gréta

Nem tudod, hogyan kezdj hozzá a prédikációíráshoz? Gondod akadt a textusválasztással? Jól jönne egy kis inspiráció? Nem tudod, hogyan építsd fel az istentiszteletet? Vagy egyszerűen csak szeretnél többet megtudni egy igéről? Akkor az Igazság és Élet folyóiratot Neked találták ki!

Ez a halványsárga, közepes méretű füzetecske negyedévente jelenik meg 2007 óta, hogy így segítséget nyújtson lelkipásztoroknak, teológusoknak és laikus érdeklődőknek egyaránt. A folyóirat tematikája a Bibliaolvasó Kalauz rendjét követi: az adott három hónap vasárnapjaira kijelölt igeszakaszokat veszi sorra, és ezekről olvashatunk bővebb információkat, a kortörténeti háttértől kezdve a személyes elmélkedésen át a konkrét prédikációvázlatig. És ha még ez se lenne elég: tanáraink neve is ott szerepel a szerzők között! Így tényleg első kézből kaphatjuk a segítséget – még akkor is, ha esetleg nem merjük személyesen kérni.

De mind tudjuk, hogy nem csak vasárnapi istentiszteletekből áll egy lelkipásztor élete. Ott vannak még a kazuáliák: temetés, esketés, keresztelő, amely prédikációk már kissé más műfajba tartoznak, és sokszor kicsit talán félünk is tőlük. Ha esetleg így van, semmi gond – az Igazság és Élet itt is segít!

Na és mi a helyzet a gyerekekkel, az ifjúsággal? Megkértek, hogy tarts egy alkalmat ennek a korosztálynak, és nem tudod, hogy kezdj hozzá? Új neked ez a közeg, ez a feladat? Jól jönne egy kis útnak indítás? Mi más segíthetne, mint az Igazság és Élet? A 2017/1. számban összesen 13 gyermek-istentisztelet vázlat található, plusz egy ifjúsági bibliaóra. Ezekből azért már lehet ihletet meríteni, nem igaz?

És a folyóirat különlegessége itt még nem ér véget! A két utolsó rovat kicsit más jellegű ugyan, mint az előzőek, de szintén jó hasznát vehetjük az ott leírtaknak. Az utolsó előtti a Kitekintés nevet viseli, amelyben az aktuális politikai, közéleti helyzetekről olvashatunk egyházi véleményeket – a 2017/1. számban például az új munkaszüneti napról, a nagypéntekről. Ez azért jó, mert egy lelkipásztor számára elengedhetetlen, hogy képben legyen az aktuális eseményekkel, és véleményt tudjon formálni róla – lehetőleg olyat, ami azért összhangban van az egyház állásfoglalásával.

A másik, és egyben utolsó rovat a Könyvajánló, amely cím magáért beszél. Hiszen ki ne szeretne olvasni? De még ha valaki nem is szeret, lehet, hogy éppen itt talál leírást egy olyan könyvről, ami felkelti az érdeklődését, és ezzel kezdetét veszi egy nagy és izgalmas utazás az olvasás világába. Teológusként és leendő lelkészként pedig nem árt, ha minél olvasottabbak vagyunk, hiszen az olvasás nem csak fejleszti a szókincset, de fejleszti a képzeletet, ráadásul segít, hogy kialakítsuk saját írói stílusunkat – amihez azért a prédikációknál is nagy szükség van.

Egy szó, mint száz: akár így, akár úgy, de ha teológus vagy, akkor az Igazság és Élet az egyik legjobb barátoddá is válhat! Szerezd be, sorakozzon ott a polcodon, hogy ha szükséged lesz rá, akkor csak levehesd és használhasd bármikor! Attól félsz, hogy nem lesz benne az az ige, amire éppen szükséged van? Semmi gond: minden számhoz mellékelve van egy ún. textuárium, amelyben fel van sorolva az összes eddigi igeszakasz, lapszámmal és szerzővel együtt, hogy még könnyebben el lehessen igazodni a rendszerben.

Ha sikerült felkeltenem érdeklődésedet, akkor már csak egy kérdés van hátra: hogyan juthatsz hozzá? Egyrészt, a könyvtárban, ahol az olvasóteremben mindig megtalálható a legújabb kiadás. Másrészt, a Kálvin Kiadónál szintén megvehető az aktuális szám. És végül, ha nagyon-nagyon megtetszik, akkor meg is rendelheted, akár interneten a http://lelkesztovabbkepzo.hu oldalról, akár a Szociáletikai- és Egyházszociológiai Tanszéken.

Ne késlekedj! Vedd elő bátran, és meríts belőle ihletet – meglátod, nem fogsz csalódni! 🙂

Csupor Gréta

A lelkész legjobb barátja: az Igazság és Élet folyóirat