Kedves Március!

Nőnap vagy Zoltán nap? 1848-as szabadságharc vagy a nemzetközi fókavadászat-ellenes nap, esetleg az alvás világnapja? -nap vagy gátellenes világnap? A magyar-lengyel barátság napja vagy az ejtőernyősök napja? Sok-sok ünnepelni valód akad, s van, hogy egy nap 3–4 eseményre is hivatalos vagy. Gondolom Június, aki verejtékezve dolgozik a nagy melegben, no meg December, aki állandóan havat lapátol, meg a fűtéssel van elfoglalva, úgy van vele, hogy könnyű dolgod van, pedig te majd megszakadsz, hogy mindenhol teljesíts: a földet fel kell szántani, el kell ültetni a magokat, a fák rügyezését is meg kell kezdeni, s még Tél bácsi után is mindent rendbe kell szedni. Tudom már mi vagy: Egyetemista!

De ne aggódj, mindennek rendelt ideje van (Préd 3,1), még az ültetésnek is (Préd 3,2). S igen, én is gyakran panaszkodom, amikor együtt dolgozunk ilyenkor a fárasztó munka miatt – no meg a vízhólyagok miatt –, de azért én mégis szeretek veled együtt dolgozni. S végsősoron számít-e, hogy Március plántált, s Május öntözött? A növekedést az Isten adja (1Kor 3,6).

S hogy jobb kedvre derülj, ezért egy márciusi ifjú pajtásomnak Szeptember végén írt gondolatait elcsenve most elárulom neked Március elején, hogy miért kedvellek:

Már nyílnak a völgyben a kerti virágok,

Már zöldel a nyárfa az ablak előtt…

Simon Mátyás

Kedves Március! 9.