Kedves Mikrofon!

Tudom, hogy azért meredsz rám ilyen csodálkozóan, mert látod rajtam, hogy tartok attól, hogy hogyan is fog szólni a hangom, ha elkezdek veled beszélgetni.
Sokan mondták rólad, hogy azért vagy elém állítva, hogy segíts nekem és jobban halljanak az emberek, de a magadfajtákkal már párszor meggyűlt a bajom. Némelyik cimborád besípolt, a másik zúgott, a harmadik meg néma maradt és kiabálhattam, amíg el nem ment a hangom.

Tessék?

Mit is mondasz?

Hogy okos döntés lehet az éles szituáció előtt egy fél órával kipróbálni azt, miként is működünk együtt? Hmmmmm…. ez nem is butaság! Igen-igen… Szólok a technikáért felelős embernek, hogy a hangerőt állítsa be. Persze hogy megbízom benne, mert ő többet csinált ilyet és a keverőpult mögül jobban is lehet hallani a hangom.
Jól értem, arra próbálsz célozni, hogy ismerjelek meg jobban?
Szóval… Te egy dinamikus mikrofon vagy. Ha közelről beszélek hozzád, akkor úgy mélyebb és jóval hangosabb is a hangom mintha messzebbről próbálnám. Óh értem, ne menjek tőled messzire, mert akkor nem tudsz segíteni nekem és senki sem fog hallani minket. Rendben, tartom a távolságot, esetleg ha valamit kicsit drámaibban szeretnék mondani, akkor óvatosan közelebb hajolok és picit halkabban szólalok meg.
Bekapcsológomb? Tényleg, a bekapcsológomb a nagyon fontos, miért is lennék olyan figyelmetlen, hogy elfelejtem.

Ahogyan említetted, te dinamikus fajta vagy, de az unokatesód kondenzátort is tartalmaz. Mi az a kondenzátor? Igazad van, ne menjünk bele, annyi a lényeg, hogy a fantomtáp legyen bekapcsolva. Milyen fantom? Jó-jó, nem lényeg.
Szóval ha kondenzátoros rokonnal van dolgom, akkor az általában kisebb nálad. Lehetséges, hogy egy hajlítható kis cső végén van, vagy a felsőmre kell csíptetni. Előtte hiába hajlongok nem lesz mélyebb a hangom és messzebbről is a segítségemre tud lenni. Ugye irigykedsz rá, hogy ő ilyen ügyes? Óh ne haragudj, azt eddig nem mondtad, hogy érzékeny típus Mr. Kondenzátor. Persze, ha róla van szó, akkor véletlenül sem csapok oda neki a kezemmel és nem is kezdek el kiabálni, hogy fel ne gerjedjen benne a zaj. Értem-értem…. neki bekapcsológombja sincsen… huh.

Tényleg ne haragudj rám dinamikus barátom, tudom, hogy mindketten ugyanolyan jók vagytok és ha az éles helyzetben nem is mesélsz magadról, azért a technikus emberkék tudnak válaszolni bármilyen kérdésre.
Tessék? Bocsi, ezt nem értem. A nagypapa ribbon mikrofon volt? Jah, hogy olyan már csak a mesékben van? Akkor megnyugodtam, remélem mielőbb találkozunk és jól fogunk együttműködni.

A viszonthallásra!

Vígh Tamás

A mikrofon barát vagy ellenség