Tavaszi feltöltődés vitaminokkal

Az emberi szervezetnek sok vitaminra van szüksége viszont, télen kevés vitamint fogyasztunk, mert ebben az évszakban kevés a szezonális zöldség, gyümölcs. Ebben az időszakban olyan zöldségek és gyümölcsök kerülnek az asztalunkra, amelyeket vagy exportálnak hozzánk, vagy melegházban termelnek. Ezek az ételek nem eléggé bizalomgerjesztők ahhoz, hogy megvegyük őket, és az asztali fogás köretrészét képezzék. Nem elég érettek, és ebből kifolyólag feltételezzük, hogy a vitamintartalmuk sem túl nagy. Télen minden ember vitaminraktára kiürül, ezért tavasszal érdemes pótolni azokat.

A D vitamin, mint legjelentősebb vitaminforrás

Ki ne ismerné a D vitamint, amely a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Egy zsírban oldódó vitaminról van szó, ami napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. Szerencsére az emberek nagy része beszerez D-vitamint, és ezzel támogatja a szervezetét a napfényben szegényes időszakban. Egy kutatás szerint segít a mellrák legyőzésében is. D2 vitamint inkább a növények tartalmaznak, D2 és D3 vitamint pedig vegyesen az állati eredetű élelmiszerek. Hiányában a csontok elveszítik rugalmasságukat, és könnyen törhetővé válnak. Elégtelen bevitel során csontritkulás léphet föl.

A C-vitamin is nélkülözhetetlen

A C-vitamin talán az egyik legismertebb vitamin, és egyben a legfontosabb is az immunrendszer számára. Ha valaki sápadt, vagy esetleg nincs elég energiája azt mondjuk – „Szedj C-vitamint!” Szent Györgyi Albert nevéhez fűződik az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin felfedezése, amelyet az almapaprikából vont ki. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek: csipkebogyó, citrom, savanyú káposzta. Egy csipkebogyó C-vitamin tartalma, akár százszorosa is lehet egy citromnak. A C-vitamin vízben oldódó vitamin. Szedhetjük kapszula vagy tabletta formában is. Egyes fajtái folyamatosan szívódnak fel, és adagolják a C-vitamint a szervezet számára. Az immunrendszer számára egyik legfontosabb vitaminból 60-80 mg szükséges naponta ahhoz, hogy a hiánytüneteket elkerüljük, de érdemes olyan 1000 mg körüli adagot bevenni minden nap ahhoz, hogy jótékony hatásait kifejthesse. Amennyiben nincs elegendő mértékű C-vitamin bevitel, a zsírbontás lassulhat, és a pluszkilók könnyedén elkezdenek lerakódni, ez is egy újabb ok a C-vitamin fogyasztására. Szépíti a bőrünket, eltünteti a narancsbőrt is.

A B-vitaminok

Ez az idegrendszer működéséhez nagyon fontos vitamin. Az előírt bevitel B6-vitaminból 2 milligramm, B12-vitaminból pedig 2 mikrogramm. A nagy B-vitamin tartalmú növények lehetnek például a sötétzöld zöldségek, mint a spenót, spárga, fejes saláta, valamint az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó tenger gyümölcsei ételek. Hiányában az ember feszültté válhat, alvászavar, fáradtság léphet fel. Ez a vitamin aktívan részt vesz az anyagcsere folyamatainkban, hozzájárul a fogyáshoz is.

Béres Noémi

 

Tavaszi feltöltődés vitaminokkal