A töklámpás eredete

Manapság az őszi dekoráció szinte elképzelhetetlen dísztök, illetve töklámpás nélkül. A töklámpás nevét egy Jack O’ Lanter nevű részeges kovács ihlette. A legenda szerint az ördög elhívta magával részeges Jacket, de ő nem akart vele menni, ezért egy furfangos csellel elűzte. Elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára, amire aztán a férfi egy keresztet rajzolt, így az ördög nem mert lejönni onnan. Az ördög könyörgött neki, Jack pedig elengedte őt. A férfi halála után, a lelke a pokol és a mennyország közt lebegett. A mennyországba nem mehetett részeges mivolta miatt, sem a pokolba régi csínye miatt, végül az ördög megszánta a teremtést. A gonosz egy izzó fadarabot dobott neki a pokolból, ezt a parazsat Jack pedig egy marharépába tette. Azóta is ezzel a világító lámpással keresi Jack lelke a megnyugvást.

 

Amerikában ezt a takarmányrépát a sütőtök váltotta fel, náluk ez őshonos növény, amely látványosabban világít nagyobb a termete, és könnyen faragható.  A babona szerint a lámpás azt a célt is szolgálta, hogy megvédje a termést a gonosz szellemektől, és a halottak szellemei haza találhassanak. A brit bevándorlók vitték el a hagyományt Amerikába.

Magyarországi vonatkozásban is régi hagyománya van a töklámpásnak. Salamon, Árpád-házi király, miután elveszítette a trónt, vissza akarta szerezni. László, akivel trónviszályban állt a hatalomért félt, hogy Salamon eléri célját, ezért a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szem előtt legyen a fogoly. A Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

A töklámpás készítése

A töklámpás készítéséhez választhatunk olajtököt, sütőtököt és főzőtököt is, de a legideálisabb a Halloween-tök, amely nem íze miatt ismert, hanem ez a legalkalmasabb a faragásra. Amikor kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb tököt, nincs más dolgunk, minthogy rárajzoljuk a mintát, amelyet ki szeretnénk alakítani. Ha ez megvan, akkor először levágjuk a tök szára alatti kisebb kalapszerű részt, majd kivájjuk a tök belsejét, végül pedig a rajzolt mintát is. Ezt követően már nincs is más dolgunk, csak egy mécsest a tök közepébe helyezni, meggyújtani, visszahelyezni a fedőrészt, és leoltani a villanyt, hogy élvezzük a töklámpás áradó szépségét.

A gyerekek imádnak minden kreatív feladatot, ahol kiélhetik alkotóképességeiket. Használjuk hát ki ezt ősszel is! Készítsünk velük töklámpást! Hagyjuk, hogy a tökre ők rajzolják fel a mintát, amit kitalálnak. A faragásnál engedjük, hogy ők is dolgozzanak, de vigyázzunk, mert a vésőeszköz használata veszélyes is lehet. A puhább tököket kevésbé éles késsel a gyerekek könnyebben kivájhatják. A mécsest gyújtsuk meg nekik a lámpásban, hogy élvezhessék munkájuk gyümölcsét.

Béres Noémi

A töklámpás eredete