2017. október 30. Tízezer ember egy arénában. Egy közösségben Magyarország miniszterelnöke, Steinbach József református püspök, egyházunk bármely tagja és még sokan mások. Egy közösség és benne megannyi arc, külön-külön élettörténettel. Mégis van egy közös pont, ami összeköti őket: Együtt szeretnének megemlékezni Luther Márton bátor 95 pontjáról, amely az egész világra hatással volt beleértve Magyar Református Egyházat is. Molnárfi Mátyás Tamás összefoglalása az elhangzott beszédekről.

Steinbach József

„Az igaz ember hitből él. Az evangélium pedig az élet és az örök élet pártján áll. Ez ad irányt, célt, erőt. Hitből élünk, ami azt jelenti, Krisztusból élünk. Egyedül Krisztus. Solus Christus. Isten fia megváltó. A megváltás pedig olyan megoldás, amely a megkötözöttségből szabadít fel. Isten Krisztuson keresztül, mint egy szemüvegen keresztül, igaznak lát.” – hirdette Steinbach József, dunántúli református püspök. – „Nem szégyelljük az örömhírt. Ez az egyház célja, mert Krisztus ügye győztes ügy. Nincs erre nagyobb szükség, mint ma, ahol bizonyosság kell és szeretet. Ez pedig a szenvedés vállalását jelenti, és azt, hogy mindenkire reménységgel tekintünk, akit Isten elénk vezet.” – mondta, majd hozzátette: „Tele vagyunk reménységgel, élő gyülekezetek és épülő templomok vannak ma is.”

Balog Zoltán

„Az igaz hit nem marad az egyes emberben, hanem kiárad. Ez a hit pedig kultúrát teremt. – mondta Balog Zoltán miniszter. – „A vallás nem magánügy, hanem közügy, nemzeti ügy. Ne hagyjuk privatizálódni.”

Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: kálvinista miniszterelnökként köszöni az imádságokat. Majd elmondta: ”Magyarországnak egy lelki és szellemi megújulásra van szüksége. Ami jó az emberi közösségnek, az Istent dicsőíti, és Isten dicsőítése jó az emberi közösségnek. Isten gondviselése meglátszik az országon, mert Isten munkájában minden ember részt vesz.” A miniszterelnök hozzátette: A felismert igazság szabaddá tesz, ezt megtapasztaltuk. De még kérdés, hogyan lehet ezt a szabadságot szakadás nélkül megélni. A reformáció nem csak egy felekezet, hanem egy egész nemzet ünnepe. Soli Deo Gloria!

Molnárfi Mátyás Tamás

 

Reformáció 500