2016. augusztus 28–30. között Budapesten ülésezett a Doktorok Kollégiuma, amely a teológiai tudományok magas szintű kutatására és művelésére szervezett közösség a Magyarországi Református Egyház berkein belül. Az évente megrendezésre kerülő több napos ülés helyszíne idén a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara volt.

A Doktorok Kollégiumának eseményeit lehetőségem szerint nyomon követem, ezért nagy öröm volt számomra, hogy egyetemünk jóvoltából Prém Alexandrával együtt lehetőségem nyílt az idei ülésen való személyes részvételre. A Doktorok Kollégiuma a különböző teológiai diszciplínák szerint szekciókba szerveződik, ugyanakkor van néprajzi, irodalomtudományi és pedagógiai szekció is. Ez alatt a néhány nap alatt tizenkét szekcióban közel 140 előadás és recenzió hangozhatott el.

Személyesen én az Ószövetségi Szekció programjain vehettem részt, ami hatalmas élmény volt számomra. A szekció tagjai közvetlenek voltak, így az előadások és a beszélgetések légköre is nagyon kellemes lehetett. Az Ószövetségi Szekcióban elhangzott Dr. Hodossy-Takács Előd főtitkár úr, valamint egyetemünk két doktorjelöltjének, illetve doktoranduszának: Czeglédi Péter Pál és Jeneiné Hurja Bettina előadása is. Hallgatóként óriási kiváltságnak érezem, hogy egyházunk tudományos testületének munkájába ilyen módon betekintést nyerhettem. Külön öröm volt élőben hallani azoknak a professzoroknak az előadásait, akiknek nevével és stílusával cikkeiken és könyveiken keresztül már rengetegszer találkozhattam. Itt hadd említsem a szekció elnökét, Dr. Karasszon Istvánt, és a szekció titkárát, Dr. Kőszeghy Miklóst. Nagyszerű élmény volt ez a néhány nap olyan emberek társaságában, akik egyházunkban a legtöbbet tesznek a tudomány, a teológia további előre lendítésének érdekében.

A jövőre nézve fontos megemlítenünk, hogy 2017-ben, a reformáció ötszázadik évfordulójának évében a Doktorok Kollégiumának plenáris ülésének Debrecen lesz a házigazdája július 9–12. között.

Dicső Melinda

Én a Rendszeres Teológia Szekció ülésén voltam jelen, ahol egy jövő tavasszal megjelenő etikai kézikönyv műhelymunkájába láthattam bele. Csatlakozok az előttem szólóhoz, fantasztikus, szinte katartikus élmény volt. Úgy érzem ezt minden teológus hallgatónak látnia, hallania kellett volna! Bárcsak mindnyájunknak lehetősége lenne megfigyelőként részt venni rajta! Azonban egy kérdés folyton zakatolt bennem, nem hagyott nyugodni: Miért nem tudjuk többen, hogy ilyen csodás munkát végeznek az egyházunkban? Bár hallottam a doktorok kollégiumáról, fogalmam sem volt róla, míg el nem mentem, hogy az micsoda. Miközben ott ültem, azt éreztem, hogy éljen, de szép is az én egyházam! És megerősödött a belé és vezetőibe vetett bizalmam. Bár többen látnák az ott folyó munkát! Bár erősebb lenne a kapcsolat az egyház működési szintjei között! Ettől inspirálva az Új Közlöny témakiírásokat fog hirdetni a diákság számára, melyre szerzőket keres. A témákat a Doktorok Kollégiumának Rendszeres Teológiai szekciójának ülése, az ott látott munka és az etikai kézikönyv témái ihlették.

Prém Alexandra

Diákok a doktorok között