Április első vasárnapján, Virágvasárnaphoz közeledve egy kiszállás keretein belül alkalmunk nyílt, hogy ellátogassunk a Szamosszegi Református Egyházközségbe, ahol a gyülekezet tagjai nagy szeretettel fogadták a Debreceni Református Hittudományi Egyetem köszöntését és lelkész- valamint vallástanár szakos hallgatóinak szolgálatát.

Két személyautóval – 10 fővel – indultunk útnak vasárnap kora reggel, hogy időben odaérjünk a 11 órakor kezdődő istentiszteletre, ahol ezen alkalommal Gyatyel Péter esküdtfelügyelő hirdette az igét. Kicsit hamarabb érkeztünk, de ez nem zavarta a kedves lelkipásztort és gyülekezeti tagokat, akik már gazdagon megterített asztallal vártak bennünket. Miután sikerült mindenkinek teljesen felébrednie, elkezdtük az istentiszteletet. A liturgia énektanítással kezdődött, amelyet egyetemünk dicsőítő csapata koordinált, majd bevonult a lelkész és a négy tógába öltözött fiatal. Egy keresztelő után újabb énekek, majd a lekció, előima és a prédikáció következett, s ennek végeztével jött az ünnepi szolgálat. Elsőként Hidi László szenior adta át egyetemünk üdvözletét és köszöntötte a gyülekezetet, majd énekek, vers, bemutatkozás és többek között bizonyságtétel következett. Az istentisztelet után ebédre invitáltak bennünket, mely igazán bőséges és nagyon ízletes volt. Nem maradhatott el a finom húsleves, és a jellegzetes szamosszegi töltöttkáposzta sem. A maradék finomságokat nagy szeretettel pakolta nekünk oda a szorgos asszonysereg, hivatkozva arra, hogy „nehéz” a kollégiumi élet.

Az ebéd után, elköszönve a gyülekezet tagjaitól, Nagytiszteletű Pápay Gáborral és kedves feleségével kirándulni mentünk, s meglátogattuk a Nemzeti Emlékhelyet Nagygécen. Itt megnéztük a Megmaradás Templomát, a látogatóközpontot, széjjel tekinthettünk a kilátótoronyból és körbe járhattuk az emlékparkot.

Megígértük, hogy nem ez volt az első és utolsó alkalom itt, Szamosszegen. Igazán áldott időt töltöttünk együtt, és a csodálatos napsütéses időben érezhettük Gondviselő Istenünk mosolyát és szeretetét.

Hálásan köszönjük a szeretetteljes vendéglátást és további áldásokat kívánunk a lelkipásztor családjának és a gyülekezetnek életére.

Gáspár Orsolya
III. éves teológia-lelkész szakos hallgató

DRHE Kiszállás – Szamosszeg (2017.04.02.)