A Dragon Ball buddhista, taoista, sintóista és görög hitrendszereken alapul. Mondhatnánk azt keresztényként, hogy ez eddig nem is áll közel hozzánk, mi közünk ehhez? Valóban nem keresztény anime, de meg kell ismernünk a más vallásúak műveit, munkáit is. A főszereplők csillagharcosok, de emberi külsővel rendelkeznek. (Csillagharcos, japánul = Saiyan, Saiya-jin). A legfontosabb szereplők: Son Goku, Son Gohan, Vegita, Trunks, Son Goten, Piccolo, Krilin, Zseniális Teknős és még sokan mások. A részek többnyire arról szólnak, hogy a szereplők a családjuk, barátaik biztonságáért harcolnak az ellenségeikkel.

Az univerzum felépítése:

12 univerzumból tevődik össze a Dragon Ball világa. A főszereplők, a mi bolygónkkal azonos Földön élik az életüket, amely a 7. számú univerzumban található meg. A számszimbolika nem lehet véletlen, a 12, a teljesség száma, a hét pedig a tökéletességé.

A Dragon Ball 12 univerzumának királya: Zeno-sama. (Magyarországon is bejegyzett név, a Zénó, jelentése: Zeusztól származó.)

Az univerzumokban különböző rangú Kaiok végzik az univerzumok felügyeleteit, hatalmuk a pozíciójuktól függ, de jóval az emberek fölött állnak, vannak közöttük teremtő erővel bíró lények is, feladatuk többnyire a jó és a rossz egyensúlyának megőrzése.

Minden univerzumnak van egy pusztítás istene, a 7. univerzumban, Beerus, aki egy egyiptomi macska istenségre hasonlít.

Túlvilági képzetei:

A halandó emberek a halál után test nélküli lényekké válnak a más óvilágban, a filmekből ismert „szellemszerű fehér külsővel” fognak rendelkezni. Érdekesség, hogy a csillagharcosok és a harcosok az eredeti testüket megtarthatják a holtak világában is! Egy hatalmas termettel bíró, Jemma király dönti el a meghalt illető dossziéját vizsgálva, hogy hova kerül, a pokolba vagy a Paradicsomba!

A lélekvándorlásról csak egyszer számol be a Dragon Ball Z, minden más esetben a túlvilágon maradnak a holtak. Kivéve, ha összegyűjtik a 7 kristálygömböt, ami után megjelenik egy sárkány és teljesíti a kívánságot! A holtak újra életbe hozatala, mint kívánság, többször előfordult a Dragon Ballban. Tehát bárkit vissza tudtak hozni az élők közé.

Toriyama animéje úgy képzeli el a poklot, hogy az illető, amit legjobban utált az életben, olyan helyre kerül. Pl. Dermesztő, aki egy rideg, gonosz lény, sok-sok kedves éneklő plüssmacikkal teli virágmezőre került.

Üzenetei:

A Dragon Ball leginkább a szeretetről és a barátságról szól! Nagyon sokszor előfordult, hogy az ellenség később, a főhős, Son Goku barátjává vált. Hiszen Son Goku egy alapjává véve, kedves, naiv, szeretetteljes karakter, aki szeret harcolni, és magát fejleszteni. De ez nem olyan is meglepő, mivel japán szerzője van a Dragon Ballnak, Japánban a harcművészetek virágzanak a mai napig. Ha magyar rajzfilm lenne, talán egy lovas fiúcskáról szólna a szatmári földeken…

Zárásul pedig elmesélem, hogy a Dragon Ball Super utolsó részeiben Zeno meghívására, a 12 univerzum csapott össze, mindegyik a legjobb harcosaival. Hatalmas volt a tét, amelyik univerzumnak minden harcoló tagja kiesett a harckörből, az az univerzum megsemmisül Zeno által, de amelyik univerzum nyer, az kívánhat a szuper kristálygömbök révén. A legeslegvégén már csak 2 univerzum maradt talpon, Son Gokuék 7. univerzuma, és Jiren univerzuma. Sokáig elhúzódó csatában, természetesen Gokuék nyertek. A kívánság pedig nem más volt, hogy mind a 11 univerzum, ami megsemmisült, újra létezzen, minden megsemmisült személlyel együtt! Ez ám az önzetlenség!

Mercz Sándor

 

A Dragon Ball teológiája