Vasárnapi Iskola – a határokon túl

 

Nyolc éve született a vasárnapi iskola mozgalom abból a felismerésből, hogy a szórvány magyarság körében igen nagy szükség van a pedagógusok munkájának segítésére hétvégi foglalkozások keretében. Alapítványunk két esztendős.

A határon túli magyar gyerekek nem anyanyelvi környezetben töltik napjaik nagy részét, ez óhatatlanul az anyanyelv ismeretének megkopásához vezet.

A Vasárnapi Iskola mozgalom civil szerveződés, amelynek célja a határon túl élők segítése magyarságuk megőrzésében. A határ közeli településekről (Karcag, Debrecen, Békéscsaba, Esztergom, Szentendre, Dombóvár) indulnak tanárcsapatok szombaton reggel, hogy délután és – igény szerint – vasárnap délelőtt foglalkozzanak a magyar gyermekekkel. Nem az iskolai tanítást kívánjuk pótolni vagy kiegészíteni, pusztán átadni valamit abból a többletből, amit helyzetünknél fogva élvezhetünk: hogy a határ innenső oldalára születtünk. Most szerveződnek a Tiszán-inneni Református Egyházkerülethez tartozó iskolák pedagógusai, hogy a határ túl oldalán a közeli települések magyarlakta településeit felkeressék, ahol igény és érdeklődés van munkánk iránt.

A programban elsősorban magyar történelmi, irodalmi foglalkozások mesék és mondák szerepelnek – a tanulók életkorához alkalmazkodva -, amelyek minden esetben kézműves foglalkozásokkal egészülnek ki. Ennek tematikája is igazodik az alapgondolathoz: a magyarság megőrzéséhez.

Munkatársaink két tucatnyi településre jutottak el negyedik tanéve tartó munkánk során. Helyi segítőink a lelkészek és a tanítók, tanárok. A költségeket önzetlen támogatóknak köszönhetően és pályázatok útján tudjuk előteremteni.

Tapasztalataink szerint az ilyen típusú munkára nagyon nagy szükség van, sokkal nagyobb mértékben, mint amire egy civil alapítvány képes.

Erkölcsi elismerésnek érezzük, hogy az alapító meghívást kapott decemberben a Sándor palotába a köztársasági elnök úr karitatív szervezetek vezetőinek adott fogadásán. Jótékonysági báljaink fővédnöke Sólyom Erzsébet asszony.

Bízunk benne, hogy mozgalmunk országos méretűvé válik, bekerül a tanító- és tanárképzés programjába is.

További munkánk során nagyon szeretnénk számítani az Önök támogatására is. Ha tehetik, tartsanak velünk, vállaljanak részt oktató-nevelő munkánkban, hogy a határon túli gyermekek bátrabban nézhessenek szembe a szórványlét nehézségeivel.

 

Köszönettel,

Benkei Ildikó

alapító

 

További felvilágosítással szívesen állunk rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken:

 

Benkei Ildikó

30/6705327,

benkei.ildiko@mtva.hu


Plakát:

vas_plakat

Program:
vasarnapi_iskola_plakat

Kézenfogva – Vasárnapi Iskola